2012. március 31., szombat

Máriatövis Boldognapot.Hu | Online ezoterikus magazin

Boldognapot.Hu | Online ezoterikus magazin
Máriatövis – méregkiválasztó gyógynövény
2012. Március 16. - Szerző : Száraz György
Beléptünk egy tisztuló időszakba. Modern életünk egyre nagyobb hányadát töltik ki a mesterséges dolgok: mesterséges adalékok, tartósítószerek, különféle kemikáliák és így tovább. Ideje megfordítani a folyamatot, s ebben a gyógynövények vezető szerepet tölthetnek be. Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a népi gyógyászat egyik oszlopos elemének, a máriatövisnek a csodálatraméltó hatásait!

A máriatövis népies elnevezése őszbogáncs (Silybum marianum), amely az őszirózsafélék családjába tartozik. Kinézetre egy másfél-két méteres, lágy szárú, vaskos, szúrós szárú növénynek néz ki száraiban tejnedvvel. Zöld levelein klorofilmentes szegélyt visel. Bíborszínű, illetve lila fészekvirágzatú, amelynek külső fészekpikkelyei kemény tövisekben végződnek. Bóbitás kaszaterméssel rendelkezik. A Mediterráneumban, Észak-Afrikában és Oroszország déli vidékein őshonos.

Ami a gyógyhatásait illeti, első helyen áll a májra gyakorolt jótékony hatása. A májunkról köztudott, hogy szervezetünk méregraktára. Bármilyen méreganyagot is vigyünk be a testünkbe elsősorban az elfogyasztott italok és ételek révén, a májunk minden tőle telhetőt el fog követni, hogy semlegesítse a mérgező molekulákat. Ebből persze az is következik, hogy a méreganyagok kisebb-nagyobb mértékben károsíthatják a májsejteket, s ezzel előbb elégtelen májfunkciókat, hosszabb távon a máj egészségügyi károsodását idézhetik elő.
Nem is hinnénk, hogy egy ekcéma, egy fejfájás vagy egy ízületi gyulladás hátterében rizikófaktorként a felhalmozódott méreganyagok tömege állhat. Ez a jelenség pedig egyértelműen az életmódunkkal áll összefüggésben.

Ilyenkor szoktak a fitoterapeuták és herbalisták egyebek mellett a máriatövishez nyúlni. A máriatövis aktív hatóanyaga, a silymarin, segít megszűntetni a májszövetek elhalását, illetve zsugorodását. Nem túlzás azt állítani, hogy ez a hatóanyag erőteljesen méregteleníti a májat, továbbá nagymértékben hozzájárul a regenerálódásához. A silymarint számos gyógyszer alapanyagaként is felhasználják.

A legértékesebb része a virágában található sok apró mag. Jó hír, hogy a gyilkos galóca toxinjaitól a szintetikus anyagok egy részéig igen széles körű a felhasználási területe, amelyet már az ókor óta folyamatosan kihasználnak. Kísérletek igazolták, hogy a gyilkos galóca típusú mérgezés után tíz perccel beadva a hatóanyagát, képes megóvni a májat, de még akkor is nagyban csökkenti a májkárosodást, ha 24 órán belül adják be a pórul járt páciensnek.

Hatásmechanizmusáról érdemes tudni, hogy részint megerősíti a májsejtek membránjait, ezzel csökkenti az esélyét a méreganyagok bejutásának. Részben semlegesíti a szabad gyököket. Ezen felül pedig támogatja a fehérjeszintézis gyorsabb regenerálódást téve ezzel lehetővé.

Felhasználási javaslatai között az alkoholban áztatott növény kivonatát is megtaláljuk. Ez a tinktúra serkenti az epekiválasztást és csökkenti a görcsöket. A máriatövist teaként is fogyaszthatjuk, mert jótékony hatással van az emésztési zavarokra.
Mérgezések után, krónikus májgyulladásokra, esetenként májzsugorodásra kiegészítő terápiaként tekintenek a máriatövisre. Mivel jól megfér más gyógynövényekkel, ezért akár a szervezetünk tavaszi nagytakarítására is nyugodtan felhasználhatjuk.

Jó tudni, hogy isten patikájában található máriatövisnek eddigi ismereteink szerint nincsenek káros mellékhatásai. Ezzel együtt áldott állapotúak számára nem kifejezetten ajánlott. Ha pedig komoly máj- és epe-betegségben szenvedünk, okvetlenül egyeztessünk egy természetgyógyász-orvossal biztos, ami biztos alapon. Egyébként bátran nyúlhatunk a máriatövishez, mert a tapasztalatok szerint segítségével tehermentesíthetjük a szervezetünket, s ugyan kinek van kedve méreganyagokat cipelni magával élete végéig, ha egyszer könnyedén megszabadulhatunk tőlük?

Boldog napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése