2012. március 22., csütörtök

Kókusztej házilag - Boszorkánykonyha

Kókusztej házilag - Boszorkánykonyha

Kókusztej házilag

Növényi tejhelyettesítő
A kókusztej (kókuszreszelékből készítve) nagyon finom natúrban is, édesítve is - mézzel vagy xilittel -, és akár kakaónak is. Kakaónak elkészítve (valódi holland kakaót főzök fel benne) bounty csoki íze van.
Már egyre több helyen árulnak kókusztejet, de ha mégsem sikerülne beszerezni, vagy drágálljuk, könnyedén elkészíthetjük házilag is.
kokusztej_hazilag.jpgA kókusztej elkészítésének több változata ismert, van, aki főzi - ilyenkor intenzívebb az íze - és van, aki nem főzi, cak forrázza és áztatja, hogy az enzimek és egyéb vitaminok ne sérüljenek.
Kókusztej áztatással
Hozzávalók:

  • 1 rész kókuszreszelék (Arra ügyeljünk, hogy lehetőleg ne kénnel vagy más vegyszerrel fehérített kókuszreszeléket vásároljunk. Ezt a csomagoláson az összetevők listájánál megtalálod. Még alkalmasabb a bio kókuszreszelék.)
  • 2 rész tisztított víz
Elkészítése:
  1. A kókuszreszeléket leöntünk forrásban lévő vízzel, s legalább fél órát állni hagyjuk (de az sem árt, ha órákat áll a vízben),
  2. majd összeturmixoljuk, és egy szűrőn vagy gézen keresztül átszűrjük és/vagy átpasszírozzuk.
  3. Készíthetjük hideg vízzel is, ez esetben azonban a tej aromája kevésbé intenzív. (A hidegvizes verziónál minimun 12 órát hagyjuk állni a vízben!)
Jó, ha tudod, hogy a kizárólag áztatott kókuszreszelékből a zsír nem csapódik ki rendesen, így az elkészült kókusztej “sovány” lesz.

Kókusztej főzéssel
Ha kis hőkezelésnek is kitesszük, akkor a zsír könnyebben kioldódik, viszont sérül a kókusz enzimrendszere.
Hozzávalók:
  • lásd, mint fent
Elkészítése:
  1. A kókuszreszeléket nyakon öntöm a forró vízzel, majd egy lábasban forralok még rajta egy kicsit (pár perc elegendő).
  2. Utána hagyom, míg teljesen kihűl, és turmixgépben jó sokáig turmixolom (több percig magas fokozaton).
kókuszreszelék és kókuszreszelék között is különbség van. Van olyan, amelyből még vígan futja kókuszzsírra is, mert zsírtartalma olyan magas, hogy turmixolás után szinte le lehet kaparni a megmaradt kókuszzsírt a turmix belsejéről. És van, amelyiknél éppen, hogy csak. Próbálkozz, vegyél többfajtát, kísérletezd ki, hogy számodra melyik márka a megfelelő.

Használhatjuk italként, állati tejek helyettesítésére, de akár gabonák főzéséhez, gyümölcslevesek, turmixok vagy akár egzotikus koktélok készítéséhez is.
Ízesíthetjük pici mézzel, vagy xilittel, de datolyasziruppal is nagyon finom!
Hűtőben pár (4-5) napig eláll.
kokusztej_hazilag_02.jpg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése